انتخاب زبان :

رونق تولید؛ توپی که در زمین مسئولان پاس‌کاری می‌شود اما گل نمی‌شود

«رونق تولید» و «تولید داخل»؛ دو واژه‌ای که طی سال‌های اخیر، بارها به گوش‌مان خورده است و بسیار نام‌آشنا است، اما متاسفانه شواهد این طور نشان می‌دهد که نه ‌تنها اهداف لحاظ شده برای این دو منظور و استراتژی ناشی از آن تاکنون محقق نشده است، بلکه « تولید ملی» در دهه‌ اخیر مسیر پرنوسان و حتی گاهی عقب‌گرد را تجربه کرده است. چنین مساله‌ای در شرایط کنونی کشور بسیار تاسف‌برانگیز است و نشان می‌دهد که علی‌رغم متفق‌القول بودن همه کارشناسان و سیاست‌گذاران در خصوص اهمیت توجه به تولید داخل، کشور از نوعی تنبلی ذهنی، کهنگی قوانین مصوب در سازمان‌ها و بی‌توجهی به لزوم تصمیم‌گیری‌های ثانویه و ضروری رنج می‌برد.

در این میان، زیتون جزو آن نوع از محصولات کشاورزی است که تولید آن در کشور، سابقه‌ای طولانی دارد و بدون شک تاکنون باید تولید کمی و کیفی این میوه و فرآورده‌های حاصل از آن بسیار بیشتر از آن‌چه هست می‌بود؛ در واقع زیتون به عنوان یکی از باارزش‌ترین میوه‌های خوراکی و روغنی جهان شناخته شده است و شهرستان طارم، سرآمد تولید این محصول در ایران محسوب می‌شود؛ در واقع شهرستان طارم، تامین‌کننده حدود 40 درصد از زیتون کشور است و با وجود این‌که بیش از 18 استان شروع به زیتون‌کاری کرده‌اند، هنوز به میزان برداشت و بهره‌وری مطلوب طارم دست نیافته‌اند .

با این وجود، متاسفانه نهالستان‌های تولید زیتون در شهرستان طارم برای دریافت تسهیلات بانکی با بی‌مهری مسئولان مواجه شده است و متولیان این نهالستان‌ها معتقدند که در چنین شرایطی، نمی‌توانند کاری از پیش ببرند و اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند، فعالان این حوزه به ناچار در لیست واردکنندگان نهال زیتون قرار می‌گیرند. در حالی که استان زنجان از پتانسیل بالقوه‌ای در این حوزه برخوردار است و می‌تواند یکی از پایه‌های رونق اقتصاد داخلی در منطقه شمال غرب کشور باشد.

رییس شورای ملی زیتون ایران در این راستا، در گفت‌وگو با روابط عمومی شورا اظهار می‌کند: استان زنجان از 6 نهالستان تولید نهال زیتون برخوردار است و همه این نهالستان‌ها، برای توسعه کمی و کیفی فضای کاری خود درخواست تسهیلات داده‌اند. ولی متاسفانه طبق آیین‌نامه ابلاغ شده از جانب نظام مهندسی کشاورزی استان زنجان، نهالستان‌ها برای دریافت تسهیلات باید مجوز گلخانه داشته باشند.

مهدی عباسی ادامه می‌دهد: نهالستان‌های تولید نهال زیتون در استان زنجان، مجوز خود را از موسسه گواهی بذر نهال اخذ کرده‌اند و برخی بیش از بیست سال است که در این زمینه فعالیت می‌کنند. با این وجود، تا زمانی که فاقد مجوز گلخانه باشند نمی‌توانند از تسهیلات بانکی بهره‌مند شوند.

وی با تاکید بر این‌که چنین چیزی به صراحت، مانع بزرگی بر سر راه تولید داخلی و رونق تولید به شمار می‌رود، می‌افزاید: دستورالعمل تولید نهال زیتون، متفاوت‌تر از تولید نهال میوه‌هایی مانند توت‌فرنگی است و برای اخذ مجوز گلخانه نهال زیتون، اصلا لزومی ندارد که از 20 ارگان استعلام گرفته شود. علاوه بر این، با وجود بروکراسی پیچیده اداری در سازمان‌هایی از جمله جهادکشاورزی، برای اخذ مجوز گلخانه حداقل 4 سال زمان لازم بوده که مسبوق به سابقه است و متاسفانه هر استعلام فقط سه ماه اعتبار دارد.

عباسی تصریح می‌کند: با این تفاسیر، می‌توان گفت که اخذ مجوز گلخانه برای نهالستان تولید نهال زیتون‌ کاری بسیار عبث و زمان‌بر است و گویا متولیان امر با این شرطی که برای دریافت تسهیلات گذاشته‌اند، هدفی جز سنگ‌اندازی جلوی پای دریافت تسهیلات و متعاقب آن، رونق تولید نداشته‌اند.

رییس شورای ملی زیتون ایران با بیان این‌که «رونق تولید»، مستلزم فراهم شدن شرایطی است که در استان زنجان، بسیار دور از انتظار به نظر می‌رسد، خاطرنشان می‌کند: این‌که روی کاغذ و در مجامع عمومی از رونق تولید حرف بزنیم، اصلا کافی نیست. رونق تولید باید اجرایی شود و اجرایی شدن آن نیز ملزوم هم‌افزایی نظرات کاربردی و دلسوزانه مسئولانی است که در اندیشه رونق اقتصاد داخلی هستند.

https://t.me/iranian_olive_council/1681

آدرس: تهران خیابان مفتح جنوبی نرسیده به مجموعه ورزشی شهید شیرودی کوچه افشار پلاک 8 

تلفن:  8-02188381337   فکس: 02188381339 

img 339206images     opened email envelope 318 44146  telegram